Over ons

“De Keizerskroon” is gevestigd in één van de alleroudste nog bestaande panden in Ruurlo. Rond 1690 werd het bewoond door Richter Nicolaas Kelder. Vanaf die tijd werd het ook wel “het rigtershuus” genoemd en in volgende periodes bewoond door verschillende richters. Omstreeks 1785 woonden hier de gezusters Keijzer en in 1831 woonde er de eerste burgemeester van Ruurlo J.A. Luitjes.

Eind negentiende eeuw vestigde Jan Esselenbroek zich er als timmerman en kastelein. Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon W. Lusink, die al vroeg overleed. In die tijd heette het café “De Kroon” In 1909 werd het pand verkocht aan Freule Sophia v Heeckeren v. Kell.. Van 1935 tot 1947 was het een geheelonthouderscafė, omdat de toenmalige eigenaren, de freules van het kasteel, fel tegen het gebruik van sterke drank waren. Zij verboden de nieuwe huurder, Hendrik Klomp, alcohol te schenken.

Geschiedenis van De Keizerskroon

Inmiddels is”De Keizerskroon” al ruim 80 jaar een familiebedrijf. De grootouders van de huidige eigenaar waren werkzaam op het ’Kasteel Huize Ruurlo’ bij de Freules van Heeckeren en de naam “De Keizerskroon” heeft een duidelijke band met de historie. In 1947 kocht Cornelis van Tuil het pand van de Freules en Cornelis was sindsdien de eerste eigenaar die er weer alcohol mocht gaan schenken. In 1948 bouwde Cornelis er een geheel nieuwe zaal achter, met hete-lucht verwarming .Voor die tijd al iets heel bijzonders.

Er werd ook een groot toneel in gebouwd, voor toneeluitvoeringen. Ook werden er films gedraaid, vandaar destijds een zaal met een oplopende vloer. Cornelis was getrouwd met Aleida Altena, ze kwamen al op jonge leeftijd te overlijden, waardoor zoon Gerrit het bedrijf al op zeer jonge leeftijd overnam. Gerrit en Jo van Tuil renoveerden de zaal in 1988, want “boerenbruiloften” van 350 pers. waren toen heel normaal, en dan had je wel een ruime accommodatie nodig. Kleinzoon Geert kwam in 1992 “thuis” na verschillende stage adressen en opleidingen in het horecavak. Hij heeft “De Keizerskroon” ondertussen overgenomen samen met zijn vrouw Ilse. De fam. van Tuil staat bekend om haar, gemoedelijke sfeer en gastvrijheid.

Geschiedenis van De Keizerskroon